Visuele beperkingen

Visuele beperkingen

Mensen die blind of slechtziend zijn hebben een visuele beperking. Zo’n visuele beperking kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door een oogziekte. Een visuele beperking kan echter ook zijn dat je kleurenblind bent. Kleurenblind zijn kan namelijk ook zorgen voor visuele problemen in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen op de markt die het leven van blinden en slechtzienden gemakkelijker kunnen maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan braille of een taststok of blindengeleidehond. Ook kan er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt worden van een spraak of voorleesfunctie op mobiele telefoons, zodat mensen met een visuele beperking toch gebruik kunnen maken van deze apparaten.

Soorten oogziektes

Er bestaan verschillende oogziektes waar we in dit artikel aandacht aan willen besteden. De eerste oogziekte is Glaucoom. Bij deze oogziekte gaan de vezels van het oog zenuwstelsel langzaam verloren. Hierdoor ontstaat een blinde vlek, waarbij de persoon een deel van het gezichtsveld verliest. Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij slijtage aan het netvlies ontstaat. Rokers krijgen maar liefst vijf keer vaker te maken met maculadegeneratie dan niet rokers. Rokers met een aangeboren aanleg voor deze aandoening krijgen maar liefst 40 tot 100 maal vaker de aandoening dan mensen die niet roken. Bartiméus is een organisatie waar iedereen met een visuele beperking of met problemen aan het oog terecht kan voor informatie, een behandeling of ondersteuning.

Tips voor de omgang met blinden of slechtzienden

Misschien ken jij wel iemand in jouw omgeving met een visuele beperking. Doordat het leven voor visueel beperkten al lastiger is dan dat van mensen die goed kunnen zien is het fijn als we ze een beetje kunnen helpen. Het is allereerst handig om aan deze persoon te vragen of je hem of haar kan helpen en op welke manier. Ook is het slim om in gezelschap iedere persoon tegen wie je praat met de naam aan te spreken en bij een begroeting ook de naam van de persoon te benoemen. Omdat iemand die blind is niet kan zien wie je aankijkt tijdens een gesprek. Daarnaast is het van belang dat je de blinde of slechtziende persoon van tevoren laat weten als je hem of haar gaat aanraken om er voor te zorgen dat hij of zij hier niet van schrikt.