Badkamer kozijnen: waar moet je op letten?

Badkamer kozijnen: waar moet je op letten?

De badkamer is een speciale plek in ieders huis. Je komt er waarschijnlijke iedere dag minstens één keer. Vaak heb je even een momentje voor jezelf voordat de gekte van de dag begint. De badkamer is ook een moeilijke ruimte. Door de douche, het bad en de wastafel is het er erg vochtig. Dat vocht veroorzaakt vaak problemen. Wanneer je besluit een nieuwe badkamer te nemen weet je dat dit veel kosten met zich mee gaat brengen. Één ding waar je zeker niet op wilt besparen, is de kozijnen vervangen.

Vochtbestendig en isolerend

Ga je dus je badkamer verbouwen, dan is het belangrijk dat je de juiste kozijnen neemt die goed passen bij een vochtige ruimte zoals de badkamer. Je wilt dat ze goed isoleren, maar ook dat ze tegen het constante vocht kunnen en niet gaan uitzetten, splijten of rotten. Ook kan er snel schimmel optreden in een vochtige ruimte als de badkamer. Je wilt dat je nieuwe kozijn hier goed tegen beschermd. Daarbij wil je dat ze isolerend werken, zodat het verwarmen van je badkamer je niet enorm veel energie kost. Bij oude kozijnen lekt er veel warmte naar buiten tussen het kozijn en de muur door. Nieuwe kozijnen sluiten veel beter aan, waardoor er veel minder warmte verloren gaat. Er zijn twee dingen waar je op moet letten: het kozijn zelf, en het glas dat erin gaat.

Het kozijn zelf

Kunstof kozijnen zijn goedkoop, hebben weinig onderhoud nodig en isoleren zeer goed. Nadeel is dat niet iedereen dit materiaal mooi vind en ze snel beschadigen. Hout heeft, zoals gezegd, als nadeel dat het kan gaan werken. Omdat het natuurlijk is is het bevattelijk voor schimmel en splijting. Daarom moet het goed onderhouden worden door bijvoorbeeld om de paar jaar te lakken. Aluminium is stevig, waardoor het goed beschermt tegen inbraak. Het krast niet en werkt goed isolerend. Aluminium gaat minder lang mee dan de andere twee opties, zo’n 30 jaar. Uit deze drie materialen kan je dus kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed isolerend glas kiest.